• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДІ

/Files/images/РЕГЛАМЕНТ.jpg

У зв,язку з воєнним станом в Україні Зеленогайський ліцей надає освітні послуги за дистанційною формою. Шкільна їдальня не працює.

У КЗ «ЗЕЛЕНОГАЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - створена Їдальня на базі ліцею.

Їдальня розташована на першому поверсі, розрахункова потужність їдальні - 36 місць.
Їдальня має: сучасні меблі, обладнення та забеспечена усіма потужностями, щоб забезпечити дітей своєчасним ,доброякісним, безпечним та гарячим харчуванням.
Харчування учнів в закладі освіти здійснюється у відповідності до Законів України «Про повну загальну середню освіту», « Про охорону дитинства», «Про державну допомогу сім`ям з дітьми»
Постанова Кабінету Міністрів України від 19. 06. 2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах», Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм, якісного та безпечного харчування дітей у закладі "
Учні 1-4 класів харчуються безкоштовно за кошти міського бюджету.
Учні, Які мають право на пільгове (безкоштовне) харчування:
  • діти - сироти;
  • діти позбавлені батьківського Піклування;
  • діти із малозабезпечені сімей (за наявністю довідки Із Управління соціальної праці про встановлення статусу малозабезпеченої сім`ї);
  • діти, Які прибули Із АР Крим, Луганської обл., та Донецької обл., (за наявності довідки Із управління соціальної праці);
  • діти, батьки яких беруть участь у антитерористичній операції (за наявності довідки або посвідчення)
Адміністрація ліцею постійно дбає про покращення матеріально- технічних умов у їдальні ліцею. Дотримання санітарно - гігієнічних норм, законодавчої бази відносно організації харчування у навчальному закладі: зроблений капітальний ремонт обідньої зали, замінено меблі, оновлено технологічне обладнання. Встановлені нові сучасні рукомийники, сушарки для рук, контейнери для мила. Щодня знімаються проби з готової продукції, ведеться журнал бракеражу сирої продукції, ведеться контроль за дотримання норм харчування кожної дитини.

Шановні батьки!

Пам`ятайте, що гаряче харчування - це один з найважливіших складових здоров`я ваших дітей.
Заклад ліцею має чотиритижневе сезонне меню, та щоденне меню-розклад, яке враховує особливі дієтичні потреби учнів, сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Державні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.008-01), що діяли з 2001 року, скасовано.
З 01 січня 2021 року набув чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затвердженийнаказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 (далі – Регламент).
У новому документі містяться санітарно-гігієнічні норми, як облаштовувати територію школи, її будівлі та навчальні приміщення, зокрема, спортивні майданчики, фізкультурно-спортивні приміщення, кабінети інформатики, санітарні вузли, приміщення допоміжного та підсобного призначення.
Регламент визначає, як безпечно організувати освітній процес та роботу з технічними засобами, водопостачання, водовідведення та опалення, повітряно-тепловий режим, природне та штучне освітлення, харчування, медичне обслуговування, як контролювати шуми й вібрацію.
Крім зазначеного, новий Регламент враховує інтереси дітей з особливими освітніми потребами, розвиток технічних засобів навчання і правила їхнього використання під час освітнього процесу, приділяє багато уваги шкільному раціону учнів.
Ключові особливості нового Санітарного регламенту для закладів загальної повної освіти.
Усі працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення термінів проходження огляду працівники не повинні допускатися до школи та залучатися до освітнього процесу. Оренда шкіл не під освітні потреби чітко заборонена.
Чітко встановлені вимоги до благоустрою території шкіл та встановлено, хто несе відповідальність і хто повинен стежити за дотриманням цих норм.
МОЗ дозволило до використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери повинні бути на висоті не менше 2 метрів від підлоги та вимикатися у позанавчальний час.
Встановлено також вимоги до комп'ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти, оскільки попередні норми (2001 року) не актуальні. Якщо ідеться про ПК, то екран повинен бути не менше 15 дюймів, якщо використовуються ноутбуки, тоді дозволяється, щоб екран був 14-дюймовим, але має бути окрема мишка та клавіатура.
У кожному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри відповідно промаркованих меблів. Щоб профілактувати порушення постави потрібно не тільки підбирати меблі за зростом, а й запропоновано не менше 2 разів на рік пересаджувати учнів в інші ряди. Це послужить також профілактикою порушень зору та слуху. Допускається кругове або інше розміщення парт.
Робочі місця для учнів з особливими освітніми потребами обладнуються відповідно до потреб дитини. Рекомендації щодо таких особливостей облаштування робочого місця для конкретної дитини мають надаватися у висновках інклюзивно-ресурсних центрів.
Скасовано вимоги до наявності спальних кімнат для першокласників, разом з тим, рекомендовано облаштувати місця відпочинку учнів (ігровий осередок).
Дітей, які часто страждають простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду від вікна, тобто ближче до внутрішньої стіни класу.
Учні початкових класів більше не можуть навчатися у другу зміну, початок навчального дня не повинен бути раніше 8:00 години, початок занять у другу зміну - не пізніше 14:00 години (для здобувачів освіти за вечірньою формою - не пізніше 16:00 години). У закладах освіти, які працюють у дві зміни, навчання класів з інклюзивним навчанням усіх вікових груп повинно бути організовано у першу зміну.
Санітарні вузли мають розміщуватися лише у приміщенні. У них мають бути паперові або електрорушники, рідке мило, туалетний папір. Регламент передбачає, що на кожному поверсі в санітарних вузлах для учнів має бути спеціально обладнана кабіна для дітей з інвалідністю, зокрема, для учнів, що пересуваються на кріслах колісних, за допомогою милиць чи інших засобів.
Змінені підходи до організації харчування. Встановлено низку обмежень щодо вмісту у продуктах солі, цукру, жирів.
Визначено перелік продуктів, які заборонено продавати у шкільних буфетах, а також у шкільних автоматах. Ідеться про чіпси, сухарики, попкорн, цукерки та інше.
Встановлена група харчових продуктів, що повинні бути у щоденному раціоні учнів. Наприклад, злакові, овочі, фрукти, молочні продукти. Передбачено дієтичне харчування для учнів з різними порушеннями стану здоров’я, у тому числі з непереносимістю глютену, лактози, фенілаланіну.
У додатках до Санітарного регламенту визначено наступне:
  • яку рослинність заборонено висаджувати на території школи;
  • яких розмірів мають бути меблі;
  • які допустимі рівні загального штучного освітлення, звуку та звукових тисків у приміщеннях закладів освіти та на прилеглій до них території, допустимі значення вібрації в будівлях закладів освіти;
  • як ефективно складати розклад занять для учнів та яке максимально можливе тижневе навантаження учнів;
  • які вправи для рухової активності та для очей потрібно робити на занятті під час перерви;
  • як організовувати харчування дітей, зокрема, дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів або речовин, та які харчові продукти заборонено реалізовувати в закладах освіти;
  • який санітарно-дезінфекційний режим у закладах освіти в період карантину.
Кiлькiсть переглядiв: 196

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.