З 1 КВІТНЯ 2018 РОКУ ДІТИ ПОВИННІ МАТИ ОСОБИСТИЙ ПАСПОРТ

2018-04-23

/Files/images/паспорт.jpg

З 1 квітня 2018 року діти повинні мати особистий паспорт

Нагадаємо, що з квітня 2015 року міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також внесення їх в закордонні паспорти батька чи матері, але раніше видані цілком законно діють до 1 квітня цього року.

Як отримати паспорт

Паспорт для дитини можна оформити з перших днів її народження. Для цього треба звернутися до територіального підрозділу ДМС України за місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг, подати певні документи й заплатити за надану послугу та паспортний бланк. Анкету на оформлення паспорта заповнює співробітник ДМС. Для зручності у деяких містах України можна записатися в електронну чергу на офіційному сайті ДМС. Кожен робочий день о 00:00 з’являються нові дати для запису.

Від жовтня 2016 року всі паспорти, які отримують діти, є біометричними і дають право поїздки до європейських країн без віз – так само, як і «дорослі» паспорти.Ознакою такого документа є чіп та значок біометрики на обкладинці.

Особливості

Є деякі відмінності в оформленні біометричного паспорта для дітей різного віку:

  • діти до 12 років не здають відбитки пальців;
  • дітям від 12 років сканування відбитків пальців здійснюється за дозволом батьків або законних представників;
  • дітям, яким виповнюється 14 років, оформлення закордонного паспорта можливо тільки за наявності паспорту громадянина України у формі ID-картки . Вони здають відбитки пальців та ставлять власний підпис у паспорті;
  • діти від 16 років можуть подавати документи самостійно, без участі батьків.

Дітям від народження і до 16 років біометричний закордонний паспорт оформлюється строком на 4 роки, термін дії паспорту для громадян від 16 років становить 10 років з дати видачі.

Неформальна порада: Не забудьте, їдучи за кордон, взяти крім паспорта дитини ще й свідоцтво про народження. Це підтвердження у разі сумнівів прикордонників, що люди, які їдуть із дитиною, є її батьками.

Кiлькiсть переглядiв: 167

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.