Захист прав та інтересів дитини

2016-10-24

/Files/images/1права.jpg



Законом встановлюється державний контроль за належним вихованням батьками своєї дитини (ст. 152 СК України).

Дитина наділена правом звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій. Якщо дитина досягла 14 років, то вона має можливість особисто звернутися в суд.

Також Сімейний кодекс України наділяє батьків правом на самозахист своєї дитини, повнолітніх дочки та сина (ст. 154 СК України). Такий захист батьки здійснюють як законні представники, без спеціальних на те повноважень, тобто без довіреності. Для цього їм достатньо подати свідоцтво про народження дитини, відповідно до яких суд встановлює походження дитини від батьків.

У відповідності з принципом рівності прав і обов'язків у батьків, функції захисту прав та інтересів дітей можуть здійснюватися як батьком, так і матір'ю дитини або обома одночасно. Предметом захисту є права та інтереси дітей, визначені як сімейним, так і іншими галузями законодавства (цивільне, житлове, трудове та ін)..

Так, батьки мають право звернутися до суду в установленому законом порядку з позовом про відшкодування дитині шкоди, заподіяної його здоров'ю і майну, а також моральної шкоди (Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27.03.1992 р. № 6 «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди »).

На батьків покладається захист прав та інтересів неповнолітніх дітей за межами України.

Кiлькiсть переглядiв: 169

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.