• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Поради медичного працівника

/Files/photogallery/816/МЕДВЕДЬ.jpeg

/Files/photogallery/816/6666.gif

СИМПТОМИ, ПРОФІЛАКТИКА І ЛІКУВАННЯ КОРУ/Files/images/кір.jpg

Першим симптомом кору є сильне підвищення температури тіла (іноді до 40 градусів). Температура зростає через 10-12 днів після зараження і триває 4-7 днів. У хворих спостерігається чхання, кашель, почервоніння очей, сльозотеча і світлобоязнь, запалення горла, діарея, а також маленькі білі цятки на внутрішній поверхні щік. На 4-5 день хвороби з’являється характерний для кору висип, він складається з дрібних папул, оточених плямою і схильних до злиття. Спочатку висип з’являється на обличчі, шиї і за вухами, на наступний день – на тулубі, і потім – на кінцівках. Висип залишається на шкірі хворої людини до 5-6 днів.
Найефективнішим засобом проти кору є вакцинація. Її потрібно робити двічі – в 12 місяців та у 6 років. Ті, хто пройшов вакцинацію, отримують імунітет на багато років.

Мити руки, овочі та фрукти: що робити, аби не підхопити влітку кишкову інфекцію/Files/images/ЧЕРВЕНЬ.jpg /Files/images/літо.jpg


У період гарячої літньої пори зростає ймовірність захворювання кишковими інфекціями. Тому містянам радять дотримуватись правил гігієни — мити руки, овочі та фрукти.
Правила колективної та особистої гігієни:

1. Перед вживанням їжі мийте руки з милом; овочі, фрукти мийте проточною водою.
2. Запобігайте забруднення харчових продуктів, не забувайте про їх термічну обробку.
3. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках в осіб, які не мають санітарного дозволу на торгівлю та сумнівної якості.
4. Розливне молоко обов'язково кип'ятіть.
5. Користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду.
6. При перших же ознаках захворювання (пронос, блювота) звертайтеся за медичною допомогою.

Разом з тим, працівники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення звертають увагу громадян на джерала інфекції:

- можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові
бактеріоносії;
- нерідко інфікуються яйця птахів;
- тварини можуть виділяти збудника з сечею, калом, молоком, слиною носовим слизом;
- механічним переносником сальмонел можуть бути мухи.

Зараження у 96-98% випадках зв'язане із споживанням інфікованої їжі. В харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Контактно-побутовий шлях зараження спостерігається переважно серед дітей раннього віку. Інкубаційний період коливається від 2-6 годин до 2-3 днів.



Весняний авітаміноз у дітей: як попередити

Сонячні промені зігрівають повітря вже зовсім по­весняному. Здавалося б живи і радій! Але якраз у такий період ми можемо спостерігати, що дитині вранці голову від подушки відірвати стає все важче і важче, та й після школи дитину хилить на сон. Знайома картина? Причиною може бути банальний весняний авітаміноз, адже це явище серед дітей дуже поширене. На цю проблему варто звернути увагу, адже дитячий організм інтенсивно росте, й вітаміни йому потрібні постійно. А нестача вітамінів, мінералів і мікроелементів негативно позначається на розвитку дитини і на роботі всіх органів і систем його організму.

Лікарі радять батькам бити тривогу, якщо у дитини спостерігається:­
- підвищена стомлюваність. Уважні батьки обов'язково помітять, що дитина стала швидко втомлюватися, весь час намагається прилягти. У дітей старшого віку можуть початися проблеми з успішністю в школі, спостерігатись зниження уваги, погіршення пам'яті.
- порушення сну. Авітаміноз може виявлятись порушеннями сну. У одних дітей може спостерігатися підвищена сонливість, у інших ­безсоння.
- проблеми з яснами. Ще однією вірогідною ознакою авітамінозу найчастіше стають кровоточивість ясен. У цьому випадку батьки повинні якомога швидше звернутися за медичною допомогою.
- простудні захворювання. Якщо дитина починає часто хворіти простудними захворюваннями, батьки також повинні задуматися про можливість авітамінозу.
- деякі інші захворювання. Якщо в організмі дитини не вистачає вітамінів групи В, можливий розвиток захворювань серцево­судинної системи, підшлункової залози, нервової системи, кон'юнктивіту. І точно встановити причину, яка спровокувала розвиток цих захворювань, практично неможливо. Тому набагато розумніше намагатися запобігти авітамінозу, ніж потім лікувати його наслідки.
- мала вага і зріст. Звичайно ж, природні і спадкові чинники грають величезну роль. Але, якщо ваша дитина надмірно повільно набирає вагу або уповільнюється ріст, обов'язково задумайтеся ­ а чи немає у дитини авітамінозу?
Пам'ятайте про те, що у весняний час проблема авітамінозу є особливо гострою. Тому і прояви можуть розвинутися вкрай швидко. Подбайте про профілактику авітамінозу своєчасно.

Вітамінно-­мінеральні комплекси

Звичайно ж, вирішення цієї проблеми є, і воно зовсім поруч. Сучасна фармакологія пропонує різноманіття вітамінних комплексів. Вітамінно­ мінеральні комплекси стали доступними людям відносно недавно ­приблизно 50 років тому. Саме цим і оперують противники фармакологічних вітамінних препаратів: «адже жили ж раніше люди без вітамінів, і нічого! І такого слова, як авітаміноз, не було в арсеналі медиків тих часів".
Але у певних випадках, за призначенням лікаря, не варто відкидати досягнення сучасної фармакології. Проте в іншу крайність впадати також не варто ­ вітаміни не цукерки, і споживати їх безконтрольно ні в якому разі не можна. Передозування вітамінів не менш небезпечне для дитячого організму, ніж його нестача. Всі вітамінно­мінеральні комплекси дитині повинен призначати його лікуючий лікар ­ педіатр, який обізнаний про стан здоров'я дитини та індивідуальні особливості її організму.
Правильне харчування
Дуже важливо правильно збалансувати раціон харчування дитини. Навесні він повинен бути збагачений продуктами, які у великій кількості містять вітаміни і мікроелементи, необхідні дитині. Молочні продукти повинні становити не менше 40% усього раціону харчування дитини. Причому актуальні всі молочні продукти ­ молоко, кефір, ряжанка, сметана, йогурти. У молоці міститься велика кількість кальцію, який сприяє засвоєнню всіх інших вітамінів.
Зрозуміло, слід віддати перевагу продуктам, що не містять штучних барвників. Також необхідно стежити за тим, щоб у меню малюка була достатня кількість тваринного білка. Він просто необхідний для повноцінного розвитку дитини та функціонування його організму. Але не забувайте про те, що всі м'ясні страви для дитини повинні проходити ретельну термічну обробку.
Природні вітаміни
Дуже багато батьків, побоюючись розвитку у дитини авітамінозу, намагаються купувати їй якомога більше різних овочів і фруктів. Але вирішити проблему таким способом навряд чи вдасться. Адже до весняного періоду в привізних фруктах і овочах практично не залишається ніяких вітамінів. Тому нічого корисного, крім клітковини, дитина не отримає. І ось тут час згадати про те, що нам може запропонувати природа.
Різноманітні сухофрукти
Всі сухофрукти багаті такими вітамінами, як А, В1, В2, В3, В5, В6. Та й мінеральних елементів також досить багато ­ це і натрій, і фосфор, і магній, і кальцій, і залізо. Сухофрукти досить солодкі, тому їх люблять практично всі діти без винятку. Навряд чи у вас виникне проблема з тим, як змусити дитину їсти сухофрукти.
Можете приготувати дитині вітамінну суміш з сухофруктів. Візьміть рівні частини чорносливу, родзинок, інжиру та кураги. Пропустіть їх через м'ясорубку, додайте такі ж рівні частки меду та лимону. Суміш ретельно перемішайте і помістіть в скляну ємність, яку потрібно зберігати в холодильнику.
Якщо дитина схильна до частих простудних захворювань, до отриманої вітамінної суміші можна додати або одну частину листя алое, або одну ампулу екстракту алое. Суміш можна давати дитині просто ложками, а можна намазувати на хліб або печиво ­ ефект буде однаковим. У день дитина повинна з'їдати вітамінну суміш з розрахунку одна чайна ложка на кожні десять кілограм ваги.
Сирий буряк і морська капуста
Практично безцінними джерелами йоду для дитини можуть стати морська капуста і сирий буряк. Звичайно ж, ці продукти мають дуже своєрідний смак, і змусити з'їсти маленьку дитину подібний салат може виявитися завданням складним. Однак можна все ж спробувати. Та й для дорослих дітей цей варіант може виявитися оптимальним.
Корінь селери
Селера ­ незамінний помічник батьків в боротьбі з авітамінозом. У ній міститься величезна кількість калію і заліза. Крім того, вона має приємну особливість ­ гарний смак. Незважаючи на те, що найчастіше діти не люблять приправи, страви з кореня селери завжди користуються у них підвищеним попитом.
Причому можна споживати усе: корінь селери, пропущений через м'ясорубку, сік селери. Ви можете додавати селеру в перші та другі страви дитячого меню в необмежених кількостях. Побоюватися надлишку вітамінів не варто ­ всі надлишки покинуть організм малюка без будь­яких негативних наслідків.
Шипшина
Шипшину в народі називають «джерелом» вітамінів неспроста ­ у ній містяться такі вітаміни, як P, K, E, B2, і C. Крім того, в шипшині у великих кількостях містяться ефірні масла, лимонна і яблучна кислоти і каротин. І, звичайно ж, в шипшині міститься величезна кількість незамінного вітаміну С ­ в 30 разів більше, ніж у лимоні.
Звичайно ж, у весняний час свіжу шипшину не знайти, але практично в буд-­якій аптеці можна придбати сухі плоди. Ви можете заварювати шипшину як чай, а можете варити з неї відвари ­ і ваша дитина отримає всі необхідні їй вітаміни. Якщо ви заварюєте шипшину як простий чай, то просто подрібніть її і помістіть в заварний чайник, як звичайну заварку.
Якщо ж ви вирішили приготувати відвар, це також не займе багато часу. Помістіть в емальований посуд 5 столових ложок сухих плодів шипшини, залийте їх одним літром води і доведіть до кипіння. Після цього вогонь потрібно зменшити, накрити каструлю кришкою і кип'ятити протягом 30 хвилин. Враховуючи, що відвар готується для дитини, додайте туди 5 столових ложок цукру.
Якщо відвар шипшини призначений для дітей більш старшого віку, цукор можна замінити медом. Зрозуміло, в тому випадку, якщо у дитини немає алергічних реакцій на мед. Готовий відвар оберніть махровим рушником і залиште настоюватися на кілька годин. Після цього процідіть відвар за допомогою марлевої тканини.
Однак пам'ятайте, що не можна приймати полівітамінні комплекси і вітамінні відвари одночасно, без згоди і схвалення лікаря, у такому випадку виникає ризик надлишку тих чи інших вітамінів. Будьте здорові і радійте весні!


Дифтерія – це гостре інфекційнезахворювання,

що найчастіше вражає ротоглотку, але нерідко зачіпає гортань, бронхи, шкірута інші органи. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Найкращим методом профілактики є вакцинація: щеплення проти дифтерії ставиться дітям в 3 місяці, 4,5 місяця і 6 місяців, потім повторно в 14 років, далі кожні 10 років. Але щеплення проти дифтерії не захищає від зараження. Щеплені люди переносять дифтерію в дуже легкій формі.
Основними симптомами дифтерії (або ж дифтериту) є висока температура від 38 до 40 градусів, сонливість, слабкість, біль у горлі, першіння, труднощі при ковтанні.
На другий день захворювання на слизових з’являються блискучі плівки світло-сірого кольору з чіткими краями, можуть збільшитися лімфовузли.
При тяжкому перебігу розвивається набряк тканин шиї, а при ураженні гортані виникає набряк, який призводить до ускладненого дихання та навіть до асфіксії.
Інкубаційний період триває від 2 днів до тижня.
Заразитися на дифтерію можна від хворої людини при розмові або при користуванні спільними предметами.
Сприяють розвитку дифтерії гострі вірусні інфекції, такі як ГРВІ чи грип, а також “дитячі” інфекції – кір, вітряна віспа, краснуха тощо.
Лікування дифтерії проводиться тільки в інфекційному відділенні медичного закладу й призначається курс антибіотиків.
Нагадаємо, в Україні прогнозують спалах дифтерії. Подейкують, що ситуація буде набагато важчою, ніж з кором. Адже від дифтерії складно, навіть в разі масової імунізації, швидко виробити імунітет.

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО КІР !

Кір – гостре інфекційне надзвичайно контагіозне вірусне захворювання, що характеризується лихоманкою, млявістю, слабкістю, головним болем, характерним висипанням, ураженням кон'юнктиви і нежиттю. Особи, які не хворіли на кір і нещеплені проти нього, залишаються високо сприйнятливими до кору впродовж усього життя і можуть захворіти в будь-якому віці. Джерелом інфекції є тільки хвора людина. Передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом. У людей, що перехворіли на кір, виробляється імунітет проти нього на все життя.
Діагностика: ґрунтується на аналізі клінічних даних, появі висипань на шкірі й слизовій, епідеміологічній обстановці (наявність аналогічних симптомів у контактних осіб, відвідування організованих колективів). Ознаки та симптоми: інкубаційний період 6-18 днів, в середньому до 2 тижнів, першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, що триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висипання, зазвичай, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висипання розповсюджується по тілу поетапно і в кінцевому підсумку з'являється на руках та ногах. Після висипання тривалий час зберігається пігментація.
Лікування: не займатися самолікуванням, обов’язково звернутися до лікаря: хворого необхідно ізолювати від оточуючих (особливо від дітей). Рекомендується постільний режим і рідка їжа; неускладнені форми частіше лікують вдома. Госпіталізують хворих з важкими й ускладненими формами, а також за епідеміологічними показниками. Тривалість постільного режиму залежить від ступеня інтоксикації й її тривалості. Спеціальної дієти не потрібно; специфічне лікування відсутнє, тому проводиться симптоматична терапія. Мочити водою та розтирати висип не можна; для попередження вторинних бактеріальних інфекцій лікар призначає антибіотики. Профілактика: основним засобом профілактики є вакцинація, що забезпечує захист від захворювання. Щеплення проти кору проводять дітям у віці 12 місяців. Ревакцинацію - у шість років.

Поради лікаря: як вберегти себе в сезон застуд та вірусів

Настав сезон холодів та сезон застуд. Багато українців намагаються вберегти себе та своїх рідних відхвороб. Однак не всі методи, до яких вдаються громадяни, ефективні та правильні.

Скупчення людей

Менше людей - менше вірусів. Уникайте людних місць. За потреби не ходіть по торгових центрах, особливо з дітьми, яких батьки люблять залишати в дитячих кімнатах, де гігієна приміщення не в найкращому стані, та й контакт з дітьми зайвий раз також небезпечний у сезон застуд.

Краще прогуляйтесь на вулиці та подихайте свіжим повітрям.

Концентрації вірусів під відкритим небом в тисячі разів менше, ніж в будь-якому приміщенні, будь то квартира, шкільний клас або вагон метро.

Тримайте дистанцію

Уникайте близького контакту з людьми. Так у вас буде менше шансів заразитися. Побачили (почули) людини з ознаками ГРВІ (кашель, чхання, нежить, закладений ніс) - тримайте максимально можливу дистанцію.

Руки – джерело інфекції

Поменше рукостискань. Використовуйте рукавички, коли змушені братися за що-небудь в громадських місцях. Особлива увага - дверні ручки скрізь і поручні в міському транспорті. Частіше мийте руки або користуйтесь вологими серветками та дезінфікуючими засобами.

Вологе прибирання

Вірусні частинки годинами і цілодобово зберігають свою активність в курному, сухому, теплому і нерухомому повітрі. Тому частіше влаштовуйте вологе прибирання, регулярно провітрюйте кімнати, особливо на ніч. Та за можливості не перегрівайте приміщення.

Температура для приміщення має бути в межах 16-22 градусів, а вологість повітря – 40-70%. Якщо прохолодно, краще одягтися.

Особиста гігієна

Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення в носові ходи краплі або аерозолі на основі сольових розчинів (чим більше людей навколо - тим частіше). Полощіть рот звичайною водою. Найпростіший сольовий розчин можете приготувати самі: 1 чайна ложка солі на 1 літр кип'яченої води.

Памятайте:

- маска не рятує здорового і її не треба носити здоровому - її надягають на хворого і таким чином злегка зменшують його заразність;

- ліків, що зменшують ймовірність ГРВІ, не існує;

- ймовірність ГРВІ зменшують повноцінне харчування, активний спосіб життя, можливість виспатися, посмішка і гарний настрій.


ЧИ ПОТРІБНА ДІТЯМ ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГЕПАТИТУ В?

Основна інформація про гепатит В:

  • Гепатит В — це небезпечна для життя інфекція печінки, яку викликає вірус гепатиту В. Його можливі наслідки – хронічна хвороба печінки та ризик смерті від цирозу печінки та раку печінки.
  • Вірус передається при контакті с кров’ю або іншими рідинами організму інфікованої людини.
  • Від наслідків гепатиту В щорічно помирає близько 600 000 людей.
  • Гепатит В є одним з основних професійних факторів ризику для медичних працівників.
  • Вірус гепатиту В може жити поза організму щонайменше 7 днів та викликати інфекцію, потрапляючи в організм людини, не захищеної вакциною.
  • Захворюванню на гепатит В можна запобігти за допомогою доступної, безпечної та ефективної вакцини. Вакцинація проти гепатиту С проводиться з 1982 року. Щеплення ефективно попереджує інфекцію та її хронічні наслідки в 95% та є першою вакциною проти одного з основних видів раку.
  • Інкубаційний період вирусу гепатиту В продовжується, в середньому, 75 днів, але може продовжуватися й від 30 до 180 днів. Вірус може бути виявленим через 30-60 днів після інфікування та залишатися в організмі протягом різних часових періодів.

УВАГА!

1. Кишкові інфекції
Немиті або погано помиті овочі, фрукти, ягоди, а також руки і ручки після гри, перед їжею, під час перекусу на вулиці ... спека, яка прискорює псування продуктів, - основні причини кишкових проблем.
Звести ймовірність захворювання до мінімуму можна за допомогою простих і дієвих правил і звичок:
· мити руки після приходу з вулиці і перед їжею,
· на вулиці користуватися вологими очисними серветками,
· ретельно промивати всі рослинні «вітаміни»,
· стежити за свіжістю фруктів і овочів.
· купувати у обмеженій кількості швидкопсувні продукти, особливо, кремові солодощі
- будьте обережними з екзотичними фруктами.

Симптоми кишкового захворювання:
· біль у животі;
· висока температура;
· слабкість;
· рідкі випорожнення;
· нудота і блювота.

За умови появи одного, а тим більше декількох симптомів, терміново звертайся до лікаря або викликай «швидку»! Доки лікар в дорозі, надате першу допомогу:

· даватьи багато пиття (маленькими ковтками, часто)
· дати будь-який сорбент
2. Алергія
Є діти, у яких може бути сезонна алергія на пилок. Максимальна кількість загострень виявляють у період масового цвітіння трав. Поліноз може з'явитися раптово - на фоні зниженого імунітету. У групі ризику діти, які страждали від будь-яких інших видів алергії, а також ті, у кого є прямі родичі з алергією.
Симптоми алергії на пилок:
· першіння в горлі;
· нежить;
· почервоніння і сльозоточивість очей;
· можливий кашель
· висипання на шкірі.
Алергія - привід відвідати алерголога-імунолога. Вам потрібно зрозуміти, що саме викликає алергічні реакції і підібрати правильне лікування. Антигістамінні препарати призначати дитині самостійно категорично не можна.
По можливості, відвезіть дитину туди, де немає квітучого алергену (лікар допоможе його визначити з використанням аллергопроб).
3. Сонячний і тепловий удари
Спека і прямі сонячні промені навіть дорослому не йдуть на користь - що вже казати про дитину? Щоб захистити дитину від сонячного удару, уникайте тривалого перебування на сонці, в жарких і задушливих приміщеннях, обов'язково надягайте головні убори.
Не гуляйте в спеку посеред дня. Ваш час: до 11.00 і після 17.00
Симптоми сонячного і теплового ударів практично ідентичні:
· почервоніння обличчя і тіла;
· запаморочення;
· слабкість, сонливість, млявість;
· нудота і блювота;
· часте дихання, задишка;
· головний біль;
· висока температура (до 40 градусів);
· можливі носові кровотечі, непритомність і судоми.
Під час теплового удару дитині будуть потрібні прохолода, свіже повітря і злегка підсолене питво або звичайна вода.
Добре полежати в прохолодному водоймищі (в тіні) або у ванні.
4. Грибок
Влітку діти часто падають, розбивається коліна, дряпають руки тощо. А разом з низькою опірністю організму різним мікробам вони підвищують можливість для зараження.
Щоб уникнути грибкових інфекцій, обов'язково обробляйте всі «бойові» травми (аж до дрібних подряпин), пояснити, що не можна користуватися чужим взуттям, і вчити дотримуватися правил гігієни.

Займайтеся спортом

/Files/images/sportsmeni/IMG_20150204_122956.jpg /Files/images/DSC_0949-1297-500-375-80.JPG

Якщо ви не займаєтеся в спортзалі, підійдуть велосипедні прогулянки, біг підтюпцем, плавання в басейні або, як мінімум, щоденні прогулянки на свіжому повітрі швидким кроком не менше однієї години.

Висипайтеся

Повноцінний сон — необхідна умова для зміцнення імунітету. Американські вчені підрахували, що сон тривалістю 6 або менше годин на добу підвищує ризик захворіти на застуду в 4 рази, в порівнянні з 7-годинним сном.Якщо ви будете виділяти на сон 7-8 годин на добу, ваш організм встигне відновитися.

Слідкуйте за харчуванням

Для профілактики застуди під час похолодання у вашому раціоні повинні бути овочі та фрукти, багаті вітамінами А, С, Е — морква, гарбуз, цитрусові, ківі, броколі, зелений перець, квашена капуста, настій шипшини, горіхи, оливкове масло.

Для зміцнення імунітету потрібні і такі мікроелементи як селен, магній, цинк. Вони містяться в стравах з свинини, курячому м’ясі, в яйцях.

Імунний захист організму багато в чому залежить від стану мікрофлори кишечника, тому нехай на вашому столі щодня будуть кисломолочні продукти.



НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ


Найчастіше, при перебуванні у природному середовищі, людині загрожують травми,харчові отруєння, укуси тварин і комах, переохолодження або перегрівання. На жаль,неможливість швидкої доставки потерпілого до лікарні, ускладнює ситуацію. Отже, правильно ісвоєчасно надана перша медична допомога інколи стає вирішальною при виживанні в ситуації ізоляції.При укусах комах.- Множинні укуси бджіл або ос можуть бути небезпекою для людини,особливо у разі підвищеної до них чутливості. При цьому, окрім місцевого набряку тканин, може спостерігатися значне підвищення температури тіла, різкі головні болі, можливі судоми. Прояви отруєнь токсинами бджіл, шершнів, джмелів, ос різноманітні. Самою ранньою і постійною ознакою є пекуча, колюча чи пульсуюча біль, що може поширюватися по ходу нервів. Особливо небезпечно, коли у людини є алергічна реакція на токсини отрути комахи. У таких випадках є можливість розвитку шоку.Схема надання першої допомоги: якщо жало все ще знаходиться в шкірі, видаліть його: зішкребіть нігтем або яким-небудь предметом; протріть уражену ділянку шкіри тампоном, змоченим розчином перекису водню; для зменшення болю і припухлості прикладіть холодний компрес; якщо є ліки, для знеболювання та зменшення алергічної реакції можна дати 1 г ацетилсаліцилової кислоти; постійно спостерігайте за станом потерпілого, стежте за можливою появою алергічної реакції (у деяких людей важка алергічна реакція може привести до анафілактичного шоку).При укусах змій. -Якщо вас або ще кого-небудь укусить змія, ви повинні вживати заходів швидко, але без паніки. Поширений надмірний страх перед зміями значною мірою є одночасно і джерелом небезпеки. Заходи, які приймаються при укусі змії, направлені на те, щоб:1. Зменшити кількість отрути, що потрапила в організм, намагаючись знизити дозу нижче смертельної.2. Понизити швидкість розповсюдження отрути по тілу, щоб дати організму максимальну можливість протистояти отруєнню.Відомо, що будь-яка форма страху або паніки, особливо у разі фізичної напруги, негайно прискорює серцебиття і підвищує швидкість циркуляції крові. Звідси витікає, що в такій ситуації украй важливо заспокоїти потерпілого.Схема надання першої допомоги: знайдіть місце укусу і ретельно промийте його водою; розмістіть постраждалого таким чином, щоб місце укусу знаходилося нижче тіла; накладіть пов'язку вище за ранку, починаючи зверху і поступово спускаючись (вона повинна бути достатньо тугою, щоб запобігати поверненню венозної крові, оскільки саме знею отрута може продовжити свій рух по тілу, разом з тим вона не повинна перешкоджати руху артеріальній крові (при правильно накладеній пов'язці нижче неї пульс прощупується,а вени надуваються); після накладення пов'язки укус продовжуватиме кровоточити, але боятися цього не слід,тому що кров може вивести з ранки частину отрути; якщо дозволяє місце укусу, можна відсмоктати отруту за допомогою медичної банки (у разіїї відсутності можна використати банку з-під майонезу); і ммобілізуйте кінцівку, наклавши шину; при можливості, помістить кінцівку у холодну воду – це уповільнить повернення крові. джгут при укусах змій слід накладати лише в тих випадках, коли не увінчалися успіхом всіінші способи припинити кровотечу.Неприпустимо: надрізати краї ранки — це може лише відкрити додаткові шляхи для проникнення отрути втіло; намагатися ротом відсмоктувати отруту з ранки, оскільки вона може легко проникнутикрізь слизову оболонку вашого рота; давати пити алкоголь; довго тримати джгут – це призведе до втрати кінцівки.При харчових отруєннях. Основними ознаками отруєння є порушення дихання, свідомості,серцевої діяльності, блювання, пронос, біль у животі. Одним із поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені деякими мікробами, які виділяють сильні токсини.При отруєнні харчовими продуктами, особливо м’ясними, симптоми отруєння виникаютьчерез 4-48 годин. Захворювання починається гостро: підвищується температура тіла, з’являється озноб, нудота, біль в животі, блювання, пронос. Велику небезпеку при отруєннях представляє зневоднення організму.Схема надання першої допомоги: промийте постраждалому шлунок: дайте випити 5-6 стаканів теплої води, натисніть на корінь язика і викличте блювання (повторити процедуру декілька разів); при можливості, дайте прийняти активований вугіль (4-5 таблеток); якщо блювання у потерпілого проходить мимоволі, а він непритомний, поверніть його голову набік, слідкуйте, щоб блювотні маси не потрапили у дихальні шляхи (вчасно видаляйте їх з ротової порожнини).При тепловому або сонячному ударі. Тепловий удар виникає в результаті перегріву організму,при підвищеній вологості повітря. Сонячний удар виникає при тривалому перебуванні на спекотному сонці у результаті розширення мозкових судин та припливу крові до голови.Температура тіла може підвищується до 40 градусів, при якій внутрішні органи людини не можуть нормально функціонувати. Постраждалий відчуває втому, головний біль, спрагу, нудоту. Нерідко бувають носові кровотечі, судоми, галюцинації. Цей стан може призвести до ураження головного мозку, паралічу дихання, запинки серця.Схема надання першої допомоги: віднесіть потерпілого з жаркого в прохолодне місце; укладіть так, щоб голова була вище за тулуб; зніміть одяг, оберніть мокрим простирадлом і обливайте холодною водою; дайте понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом; дайте випити холодний чай або підсолену воду; коли температура тіла потерпілого знизиться до 37 градусів, обливання припиніть і обгорніть його сухою тканиною; у разі відсутності пульсу та дихання проводьте реанімацію до відновлення ознак життя.При переохолодженні. Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, збліднення, а потім посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук і ніг.При легкому переохолодженні постраждалого достатньо тепло одягнути, дати гаряче пиття, змусити виконати декілька фізичних вправ. При тривалому переохолодженні розвивається відмороження. Відмороженням називається пошкодження тканин в результаті дії низької температури. При дії низьких температур відбувається пригнічення життєвих процесів в тканинах,а не загибель їх. Загибель переохолоджених тканин наступає при нерівномірному їх зігріванні.Більш схильні до обмороження пальці, кисті, стопи, вуха, ніс.У постраждалого спостерігаються сонливість, в’ялі рухи. При подальшому зниженнітемператури тіла – незв’язна мова, галюцинації, плутаність свідомості, втрата чуттєвості.Схема надання першої допомоги: постраждалого треба зігріти; при зупинці дихання і відсутності пульсу – приступіть до реанімації; забезпечте нерухомість відморожених ділянок тіла (через крихкість судин і можливістькрововиливу); якщо постраждалий в свідомості - дайте гаряче пиття; при відмороженні І ступеню – розтирайте відморожену частину сухою тканиною, в іншихвипадках - помістить під воду (200С) повільно піднімаючи її температуру; при відновленні чутливості та кровообігу кінцівку витріть насухо, накладіть стерильну абочисту пов’язку; можна надіти на постраждалого панчохи, рукавички.При розтягуванні або розриві зв’язок. Розтягування і розрив зв'язок - пошкодження суглобовоїсумки при рухах, що перевищують фізичні можливості. Ознаками розтягування (розриву) зв'язок єбіль в суглобі, порушення його функції, набряк, крововилив.Схема надання першої допомоги: допоможіть потерпілому прийняти зручне положення; забезпечте нерухомості пошкодженої частини тіла; надайте підведене положення пошкодженій частини тіла; накладіть пов’язку з еластичного бинта; до місці ушкодження прикладіть холод.При вивихах. Вивихи – це повне зміщення суглобних поверхонь кісток, що викликає порушенняфункції суглобу. Вивих може виникнути при падінні на витягнуту або відведену назад кінцівку.Кінцівка постраждалого відведена у бік, суглоб деформований, рух кінцівки обмежений,присутній сильний біль.Схема надання першої допомоги: забезпечити нерухомість постраждалої кінцівки; накласти фіксуючу пов’язку; верхню кінцівку зафіксуйте косинкою, нижню – шиною; дайте постраждалому знеболювальне та заспокійливе;21При переломах. Переломом називається порушення цілості кістки. В області переломупотерпілий відчуває різкий біль, що посилюється при спробі змінити положення. Переломибувають закриті і відкриті.При переломах потерпілому необхідно забезпечити іммобілізацію (нерухомість)пошкодженої ділянки тіла. Це зменшує біль і запобігає подальшому зсуву кісткових уламків таповторному пораненню ними кровоносних судин і м'яких тканин.При іммобілізації можна використовувати будь-які підручні засоби (вузькі дошки, палиці іт.д.) За відсутністю інших засобів знерухоміти верхню кінцівку можна фіксацією її до тулуба, анижню – до здорової ноги.Фіксують не менше двох суглобів з обох боків від перелому. На плечовій і стегновійкістках – не менше трьох.Схема надання першої допомоги при закритому переломі: знерухоміти місце перелому; накласти шину; на місце перелому прикласти холод для зменшення болю;Неприпустимо: дозволяти постраждалому рухати ушкодженою кінцівкою; знімати одяг із зламаної кінцівки; прикладати тепло до місця перелому; транспортувати потерпілого не наклавши шині.Схема надання допомоги при відкритому переломі: перевірте наявність пульсу та дихання; у разі необхідності, очистіть дихальні шляхи постраждалого; забезпечте нерухомість зламаної кінцівки; розріжте одяг на місці рани таким чином, щоб можна було накласти пов’язку; зупинить кровотечу (обробіть краї рани і накладіть пов'язку); накладіть шину.Неприпустимо: не зупинити кровотечу; накладати шину на оголену кінцівку або безпосередньо на рану; дозволяти постраждалому рухати пошкодженою кінцівкою; торкатися рані, вправляти або видаляти уламки кісток та чужорідні тіла.

ПІДГОТОВКА ДО ПОХОДУ Повідомте про те, куди ви збираєтеся. Якщо поблизу нікого немає - залиште записку зповідомленням (дата, час відправлення, кількість людей, які відправляються разом з вами, напрямруху і приблизний час повернення). Візьміть собі за правило - перед мандрівкою або походом в ліс, проглянути карту або хочби намалювати від руки план місцевості і запам'ятати орієнтири. Надіньте зручний одяг і взуття, який відповідає місцевості і погодним умовам. Потрібнопам'ятати - погодні умови можуть змінюватися дуже швидко. Переконайтеся, що все ваше спорядження у відмінному робочому стані. Якщо висумніваєтеся брати ту або іншу річ, пам'ятайте - зайвий вантаж буде вам заважати.Пам'ятайте! Куди б ви не відправилися і де б ви не були, ви можете опинитися векстремальних умовах, тому: знайте приблизно маршрут своєї подорожі; майте при собі пристосування для визначення сторін світла; майте одяг, придатний для будь-яких погодних умов; майте достатньо їжі і води, а також, хоча б мінімальний, набір для виживання:1) сірники(герметично запаковані);2) свічку;3) збільшувальне скло або лінзу (для розпалювання вогню);4) голки і нитки;5) риболовецькі гачки та ліску (5 гачків, десяток грузил, близько 30 метрів нейлонової ліски);226) компас;7) аптечку;8) повітряні кульки (як місткість для води та сигнальний засіб);9) збірна пилка;10) ніж;11) надійну мотузку;12) бритвені леза.Кілька маленьких хитрощів.При відсутності дрібних сухих гілок для розпалення добре використовувати "локшину" згуми, зрізаної з каблуків взуття.Відвологлі сірники (а також дрібні лучинки для розпалення) найкраще сушити по однієї уволоссі на голові - там найменша вологість.Незважаючи на особливий шик розведення багаття одним сірником, набагато надійнішедіяти двома складеними разом сірниками, а іноді навіть трьома. Імовірність успіху, особливо впочатківців, значно зрос



Під час роботи за комп`ютером:

  • тримайте робоче місце охайним, не розміщуйте на ньому сторонніх речей;
  • витримуйте правильну поставу - не нахиляйтеся близько до поверхні екрана, не згинайтеся, тримайте руки без напруження;
  • після 15-20 хв роботи або при відчутті втоми виконайте вправи для очей і для зняття м`язового напруження;
  • акуратно вставляйте і виймайте змінні носії;
  • не торкайтеся екрана монітора руками (це забруднює і порушує його покриття);
  • дітям категорично забороняється знімати кришки корпусів пристроїв комп`ютера, самостійно приєднувати і від`єднувати пристрої комп`ютера.

.

Профілактика кишкових захворювань

Основними клінічними проявами ГКІ є інтоксикаційний синдром (лихоманка, кволість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі) та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри, западіння великого тім’ячка у дітей грудного віку). При цьому вираженість тих чи інших симптомів захворювання залежить від виду збудника, локалізації запального процесу, типу діареї, відсотка втрати маси тіла.

В деяких випадках збудник може проникати в кров, що супроводжується позакишковими гнійними вогнищами інфекції та розвитком септичних форм захворювання.

У випадку бактеріального харчового отруєння в організм людини разом із недоброякісними продуктами харчування потрапляють бактерії та їх токсини. Симптомами хвороби можуть бути фебрильна температура, кволість, слабкість, головний біль, блювання за відсутності діарейного синдрому.

На сьогодні існує достатня кількість лабораторних методів дослідження для виявлення збудників кишкових інфекцій. Установити етіологію ГКІ можна за допомогою бактеріологічних, вірусологічних та серологічних методів діагностики. У разі ретельного дотримання всіх рекомендацій лікаря швидко настає одужання. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звертайтесь до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При тяжкому стані хворого необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Попередити кишкове захворювання значно легше, ніж його вилікувати. Тому головним в профілактиці кишкових інфекційних захворювань є дотримання правил особистої гігієни в побуті, особливо при спілкуванні з малятами:

- Мийте руки перед їдою , приходячи додому з вулиці;

- Не їжте немитих овочів та фруктів, ретельно мийте їх під проточною водою;

- Питну воду , яку використовуєте для пиття , кип’ятіть;

- Не пийте воду з відкритих водоймищ та не купайтесь в них;

- Знищуйте мух та тарганів.

У профілактиці гострих кишкових захворювань вирішальна роль належить гігієнічним і санітарно-комунальним заходам. Необхідно дотримувати санітарний режим на харчових підприємствах і ринках, в закладах громадського харчування, продовольчих магазинах, дитячих установах і спорудах водопостачання. Велике значення мають очищення території населених місць та охорона водойм від забруднення каналізаційними стоками, особливо стічними водами лікувальних установ. Чималу роль відіграє дотримання правил особистої гігієни. Гігієнічні навички слід прищеплювати дітям в родині, дитячих установах і школі.

Осіб, які поступають на роботу на харчові і прирівняні до них підприємства та установи, піддають однократному бактеріологічному обстеженню. При виділенні збудників гострих кишкових захворювань людей не допускають до роботи і направляють на лікування. Дітей, що знову надходять у ясельні групи дитячих дошкільних установ у період сезонного підйому захворюваності на ГКЗ, приймають після одноразового обстеження на кишкову групу інфекцій. Дітей, які повертаються в дитячий заклад після будь-якого перенесеного захворювання або тривалого (3 днів і більше) відсутності, приймають при наявності довідки із зазначенням діагнозу або причини хвороби.

Дотримання цих правил зменшує ризик захворювання гострими кишковими інфекційними захворюваннями.

Профілактика туберкульозу/Files/photogallery/816/ббббб.jpeg

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ МОЗ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ

ЕПІДЕМІОЛОГІЇ ТА ГІГІЄНИ МОЗ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛЬВІВСЬКА ОБЛАСНА

САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СТАНЦІЯ»
Інформаційний лист "Допоможи собі сам"

Туберкульоз – інфекційне захворювання людини. тварини, риб, яке викликається бактерією туберкульозу (паличкою Коха).Туберкульоз не має «адреси», «посади», не має «паспорта», не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

Туберкульозом захворіти може кожен!



Як показали проведені дослідження, сьогодні має місце недостатня інформованість населення України з питань профілактики, лікування та боротьби з туберкульозом. Щоб зупинити та перемогти туберкульоз усі мають зрозуміти, що без обізнаності населення про туберкульоз, боротьба з ним приречена на невдачу.

В Україні в 1995 р. зареєстрована епідемія туберкульозу, яка і донині невпинно прогресує. За роки епідемії показник захворюваності на туберкульоз збільшився в 1,7 рази, смертності – в 1,5 рази. Кількість хворих на туберкульоз складає близько 1,4% населення України. Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі.

Джерело інфекції – хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, ґрунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живе, розмножується та зберігається збудник туберкульозу. Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму.

Шляхи передачі. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхом. Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу, розмови. Зараження може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим (під час поцілунків) і опосередковано (через забруднені предмети вжитку – книги, рушники, посуд, продукти, особливо молочні). За добу хворий з легеневою формою туберкульозу виділяє 15-20 млн. бактерій туберкульозу. Одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб.

Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища: у ґрунті зберігається до 1-2 років, у виличному пилу – до 10 діб, річковій воді – до 5 міс., в умовах кімнатної температури (темному місці) залишається життєздатним протягом 4 міс., при розсіяному світлі – до 1,5 міс. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2-3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин.

ОСНОВНІ СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ:- кашель понад 2 тижні;

- підвищена температура тіла;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит;

- постійна слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

На ранніх стадіях хвороби кашель може бути відсутній. Усі ці симптоми можуть бути проявами інших захворювань, але перш за все треба думати про туберкульоз.

Коли туберкульозні бактерії потрапляють в організм людини з нормальним станом імунітету, активне захворювання найчастіше не розвивається. Людина інфікована, але здорова!

Найбільшу вірогідність захворіти має людина, у якої під час «зустрічі» з туберкульозною паличкою знижений, слабкий імунітет.

На стан імунітету впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем, тютюном, наркотична залежність, ВІД/СНІД, важкі фізичні та психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, погані умови життя.

Високий ризик захворіти мають діти, особлив

Кiлькiсть переглядiв: 319

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.