Захист прав дітей під час війни

2023-10-20

Захист прав дітей під час війни є однією з найбільш актуальних та важливих проблем в Україні. Оскільки, саме війна стала причиною порушень одразу всіх прав дітей, в тому числі таких як: втрата домівки, батьків чи рідних; фізичні, психологічні та емоційні травми;

На сьогоднішній день, у чинному законодавстві України відповідні суспільні відносини регулюються на підставі Закону України «Про охорону дитинства».

Так, згідно із статтею 30-1 вказаного Закону, держава вживає всіх необхідних заходів для забезпечення захисту дітей, які перебувають у зоні воєнних дій, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї, включаючи розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон. А уповноважені органи створюють умови для їх реабілітації у сфері охорони здоров’я, психологічної, педагогічної реабілітації та соціальної реінтеграції.

Поруч з цим, право на захист дітей̆, яких торкається збройний конфлікт, та догляд за ними визначене статтями 38 та 39 Конвенції ООН про права дитини. Зокрема, стаття 39 Конвенції передбачає вжиття державами-учасницями всіх необхідних заходів для сприяння фізичному та психологічному відновленню та соціальній інтеграції дитини, що є жертвою війни.

За таких обставин, захист прав дітей – це завжди важливе завдання, закріплене, не лише на міжнародному чи національному рівнях, але й на особистому – тобто сімейному, яке потребує системної роботи та взаємодії різних сторін, щоб забезпечити безпеку та добробут майбутнього покоління.

Кiлькiсть переглядiв: 12

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.